Pointkaos

’Det var godt nok random’ var min første tanke, da jeg så de hviderussiske stemmer på skærmen under finaleafstemningen. Det var jury nummer 19, der skulle afgive points, og med udtagelse af den laveste score, så blev der kun givet points til højre side af pointtavlen. 12 points til Israel, 10 points til Estland, 8 points til Tyskland… Mærkeligt nok ingen points til Rusland, Aserbajdsjan, Armenien og Georgien som der plejer at være. Det skulle også efterfølgende vise sig, at der var noget helt galt med stemmerne fra Hviderusland. Juryen var nemlig blevet smidt på porten af EBU, for de havde offentliggjort deres stemmer fra semifinalen. Det må man ikke. 

Nu finder man ikke lige en nu jury få timer inden finalen, så det blev besluttet, at Hvideruslands stemmer skulle beregnes som gennemsnittet af de øvrige landes juryer i den samme kvalifikationsgruppe som Hviderusland indgår i. 

Kvalifikationsgrupperne bliver brugt til at fordele landene i semifinalerne, så f.eks. ikke alle nordiske lande havner i den samme semifinale. Derfor er vi i gruppe med Norge, Sverige, Island, Finland og Estland. Tilsvarende er Hviderusland i gruppe med Ukraine, Rusland, Armenien, Aserbajdsjan og Georgien. 

Beregningen af dette gennemsnitsresultat, der skulle udgøre Hvideruslands jurystemmer blev foretaget af EBU’s revisorer for pointafgivelsen. Dermed blev alle stemmer afgivet af de øvrige juryer i kvalifikationsgruppen sammenlagt og gennemsnittet beregnet. Der skete bare det uheldige, at resultatet blev vendt på hovedet. Dermed blev Hvideruslands top points uddelt til landet med det dårligste gennemsnit fra Israel, mens landet med det bedste gennemsnit, Nordmakedonien, ikke fik nogen points etc. 

EBU måtte derfor beklage og et par dage efter vi alle havde forladt Tel Aviv måtte resultattavlen ændres. Forskellen gav en del småændringer, blandt andet måtte Norge og Sverige bytte plads, så Sverige nu er noteret for en femte plads i det endelige resultat og dermed er Norge nummer seks. 

Der er altså kun kosmetiske ændring på pointtavlen. Desværre betød fejlen dog, at Sverige blev kåret som vinder af juryafstemningen, mens Nord Makedonien faktisk burde være blevet udråbt som juryvinder. 

Det er bare noget rod! Men selvfølgelig er det glædeligt, at der bliver ryddet op i tingene. 

Det kan undre, at EBU ikke selv nåede at opdage fejlen inden det blev finaleaften. Jurystemmerne bliver som bekendt afgivet under juryfinalen fredag aften. Der er dermed et døgn til at regne det hele sammen og blive klar til lørdagens afstemning. Hvis min tid som revisor har lært mig noget, så er det er det altid er der hvor noget afviger fra mængden der sker fejl. Med den erfaring burde revisorerne og EBU have dobbelttjekket resultatet fra Hviderusland. 

Lad os bare sige, at det gør de fremover, når der bliver brug for at noget afviger fra normen. Man har da lov at håbe!

Comments