Nej nej nej, endnu mere pointkaos

Som jeg skrev om tidligere, så har EBU bekræftet, at der var rod i stemmerne fra finalen. Men noget tyder på, at der også var rod i points i den anden semifinale. Rod der kunne have kostet Danmark finalepladsen. Efter finalen har italiensk tv (RAI) offentliggjort det detaljerede seerresultat fra den anden semifinale. Heraf fremgår det, at Litauen har fået 4,13 % af stemmerne, hvilket ville give Litauen ét vigtigt point. Det ville nemlig betyde, at Litauen havde fået 94 points ligesom Danmark. Og dermed en delt tiende plads. 

Reglerne slår fast, at hvis der er en delt tiende plads, så er det bidraget med flest seerstemmer, der går videre. Her ville Litauen med 77 seerstemmer overgå Danmarks 41 points og dermed få finalebilletten. Litauens tv har bedt EBU om en kommentar på denne meget uheldige situation. Indtil videre dog uden held. 

Det er samtidig kommet frem, at det svenske jurymedlem Lina Hedlund har misforstået pointsystemet og ved en fejl givet topkarakter til sin sidste plads, og ingen points til sine vindere. Du husker måske Lina Hedlund fra hendes deltagelse i årets Melodifestivalen: Linas fejl svarer til den EBU har begået med jurystemmerne fra Hviderusland og den fejl Hilda Heick begik da hun for år tilbage sad i juryen. Hvis man korrigere for denne fejl fra Lina Hedlund ville Danmark få yderligere to jurystemmer og modsat ville Litauen miste et points. Dermed ville Danmark alligevel få sin finalebillet. 

Det er dog meget usandsynligt, at EBU vil forholde sig til Linas fejl, mens der dog kan komme en udtalelse om den mulige fejl fra det italienske seerafstemning. 

Ovenpå denne talgymnastik, så lad mig vise et lille sjovt klip fra prøverne fredag aften i Tel Aviv, hvor der også skulle udråbes en vinder. Vinderes blev vores Leonora mens sidste pladsen tilfaldt Holland.
Comments