Nu kører vi igen

Selv om eurovisionfreak.com i år ikke har set prøver live, har jeg samlet med arme og ben fra nettet. Tirsdag er der endelig afgang til Stockholm… Her er et lille sammenkog af indtrykkene fra første semifinale.

Finland åbner ballet med heldragt i babyblue… Måske nok en tvivlsom sang, når man tænker på kvaliteten i det finske grand prix i år. Men Sandhja synger fint, og det er en rigtig fin start på årets konkurrence. (70% sandsynlighed for en finaleplads).

Grækenlands bidrag virker som et langt mellemspil. Der er en ret rodet affære med, men en nogenlunde vokal præstation og de lokale toner vil klart være med til at trække mod finalen. Men det er ikke nogen sikker finalist på trods af, at de synger om noget så vigtigt som den europæiske flygtningesituation. (40%)

Moldovas let monotone ’Faling Star’ virker forfriskende om end letbenet. Det er skrevet som en traditionel eurovisionbasker, det er safe og nok desværre ret hurtigt glemt igen. Og hvad deres rummand skal på scenen, det står mig ikke klart. (50%)

Ungarn sender igen en mandlig sanger. Freddie skal forsøge at charmere de europæiske seere med en rocket sang, hvor det bliver svært at sidde stille. Stemme er hæs, der bliver fløjtet og slået på stortromme. Ungarn går altid i finalen og det gør de også i år. (80%)

Kroatien er tilbage i konkurrencen med deres ’Lighthouse’ efter to års pause. Igen med en lokal lyd og de store følelser. Det er nogenlunde vokal, men hendes kjole er ganske enkelt frygtelig, og det kan selvfølgelig være med til at ødelægge helheden. Jeg vil tro hun kandiderer til en Barbara Dex Award. (50%)

Holland har en rigtig sing along sang. Det er smukt om end en smule anonymt. Country er specielt i ESC, men Holland har jo prøvet det et par gange før. Jeg synes det er overraskende, hvis Douwe Bob vælger at vise sine store halstatoveringer for det underbygger ikke ligefrem den hyggelige og nærværende stemning, de forsøger at skabe på scenen. (50%)

Armenien har en kraftfuld sang, der til tider kan virke ret monoton. Hun synger usædvanlig højt, og hvis hun kan gøre det live, så bliver det til en pæn placering til Armenien i år. (70%)

San Marino vil bare ikke noget i ESC. Så det var vel fristende at blive hjemme og spare på tv-budgettet. Det er er ringere end ringe. Serhat tager det meget seriøst, men har bare ikke materialet eller talentet – det er ganske enkelt en ommer! At han har ændret fra den klassiske til en mere danevenlig version er ganske enkelt kikset og grinagtigt. (0%)

Rusland er storfavorit og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at det her bliver et hit. Sergey synger fint, og frem for alt er han en topperformer. Russisk tv stille op med en skærm, der sætter helt nye standarder på en ESC-scenen. Finalepladsen er den mest sikre i år. Om det bliver for meget show for Rusland til den endelige sejr, det må vi vurdere, når vi ser det i helhed tirsdag aften. (100%)

Tjekkiet skal i år for første gang i finalen, alt andet ville være en overraskelse. Der er veldrejet pop og en dygtig sangerinde, der skal gøre det til en realitet, og så er der noget befriende over en sangerinde, der tale om at målet er at nå finalen og ikke at tage guldet ved finalen. Det er en romantisk ballade med en let hypnotiserende stemning… Mange vil helt sikkert smelte hen i denne sang. (80%)

Cyperns rockbidrag er faktisk en fin sang. Selv om det er rock, kan man sagtens høre schlagerlyden – og det er en G:son! Rock har oftest svære kår i denne konkurrence, men en finaleplads er faktisk en mulighed for Cypern, for det er måske det bedste af sin slags i år. Som en lille sjov iagttagelse, så synger de faktisk på intet tidspunkt sangens title ’Alter Ego’… Finalebilletten er 50/50. (50%)

Østrig på franske lyder som en mærkelig kombination, men det er en fin sang i den lette ende. Zoe synger fint og formidler sin sang med masser af pastelfarver tilsat tung rytmeboks. Hun virker virkelig likeable… Overraskende intet rullebånd som vi tidligere har set, men en mere enkel performance. Bravo! (60%)

Estlands Jüri har boet i Danmark og taler fint dansk. Der bliver dog ingen danske stemmer i semifinale nummer et til Estland. Men mon ikke der gør i finalen. Det er en udmærket vokal, glimrende performance, masser af Bond-lyd, helt oppe i tiden og pop på den fede måde. Hans korttrylleri er måske nok lidt underlige i sammenhængen, men det er et fedt nummer. (70%)

Aserbajdsjan har haft virkelig mange gode bidrag i ESC. De sidste par år har det ikke været helt så stærkt, men i år er de tilbage på højt niveau. Samra er måske nok ikke den største sangerinde, men dragten i guld klæder hende fantastisk. Aserbajdsjan er ”Land of fire” og det får vi igen i år at se med enorme mængde af fyrværkeri tilsat en del bar hud. (60%)

Montenegros Highway er semifinalens andet rockindslag. Det her virker ikke så stærkt som Cypern, det er for hårdt og det virker som om, de er havnet det helt forkerte sted. Nej tak. (10%)

Island vil virkelig gerne ESC og igen i år er de tilbage i toppen. Greta er en dygtig performer og det er en rigtig fin sang, hun har fået med i bagagen. Jeg kan slet ikke se, hvordan det ikke skulle blive til en finalebillet, selv om sceneshowet minder om det vi ser fra Rusland… (70%)

Bosnien Hercegovina har årets måske mest blandede bidrag. Deen har vi set før, men hvorfor han skal ledsages af rap forbliver en gåde for mig. Det er en rodet affære, og det er svært at finde hoved og hale i, og så er det vel første gang vi ser piktråd på en ESC-scene? Jeg synes det er tre lange lange minutter. (40%)

Maltas bidrag er sidst i denne semifinale. Heldigvis er det ikke den sang, der vandt i den nationale finale, vi skal være i selskab med nu. Men det er desværre stadig ikke en vinder, selv om de prøver med lys i den mørke kjole. Det er fin pop, men det bliver let kedeligt, selv om det er svenske komponister, og selv om det er en rutineret sangerinde, der tidligere har fået en topplacering i ESC. (60%)

Det er klart den stærkeste af de to semifinaler og det bliver usædvanlig svært at forudsige resultatet. Mit endelige bud kommer på siden her på tirsdag.


Comments