And the winner is...

Hvis det var alvor i tirsdags og i torsdags, så er det for alvor blevet alvor i København nu.

Om få timer er det tid til, at hele verden joiner os på Eurovision Island, til det der skal blive den mest uforudselige finale i årevis. Det er et brag af en ESC-fest, DR skyder af. Så må vi lære at bære over med den total ubrugelige pauseunderholdning: ESC 2075, ingen forstod det – ja alle måbede. Men det er vel egentligt også ok med en tissepause på det tidspunkt.

Sidst år vidst vi alle, at vi skulle til København i år. Men hvor skal vi hen i 2015? Der er 26 bud på en sejr i finalen. Det er muligt at skære kandidaterne ned til Sverige, Østrig, Holland, Ungarn og Danmark, men det er muligt at et helt uforudset bidrag blander sig i kampen, men måske endda tager sejren.

Sverige er blevet bookmakernes darling efter den blændende performance vi så i semifinalen i tirsdag. Sanna har en uovertruffen sikkerhed, og en performance der er så enkel og effektfuld, at det uden tvivl bliver til en placering helt i front. Sverige er placeret lige efter reklamepausen som bidrag nummer 13. Det taler ikke for en svensk sejr, men jeg tror nu alligevel på, at der er mange 12-taller på vej til ’Undo’.

Østrig vandt fanhjerterne i torsdagens semifinale. Under juryfinalen i aftes var det også Conchita, der fik størst bifald, når man ser bort fra Basim og hans hjemmebanefordel. Østrig har også en enorm sikkerhed, og en meget effektfuld og enkel performance. I virkeligheden minder dette bidrag meget om Sveriges, og det kan blive begge sanges undergang. Når det så er en skægget dame i stor robe, der krænger sig hjerte ud, så bliver det sikkert for meget for nogen, men effektfuldt det er det altså. Fra startnummer 11 vinder man normalt ikke. Men måske alligevel Østrig gør!

I bund og grund synes jeg egentlig Holland har en kedelig sang. Men den skaber en helt speciel feel-good- stemning, og så tror jeg den rammer meget bredt. Det taler mon Hollands chancer, at de skal på scenen som nummer 24 lige efter Danmark. Der er derfor risiko for, at det kommer til at stå som et antiklimaks. Men vinderchancer det har de absolut. Og så ville det være rart om Holland fik en sejr, de har ikke været værter siden 1980, og da var de ikke engang vinder af retten til værtsrollen.

Ungarn er min personlige favorit i år. Det er stor musik, det er store følelser og en meget sikker performance. Jeg håber det bliver Budapest 2015, og det er bestemt en mulighed.

Det er altid meget svært at vurdere de danske chancer. Det taler for Basim, at han har hjemmebanen, en effektiv sang og at han skaber en lethed, der ikke kommer i andre bidrage. Han kan gå hele vejen og skabe et uoverstigeligt problem for DR. ”Selvfølgelig vil vi gerne vinde” gentager de ansvarlige igen og igen. Men ærlig talt, så tror jeg de er skrækslagne. Det er dyrt at være værter, og der er næppe politisk vilje. Men DR, der er altså risiko for, at I får et problem.

Og hvem vinder så? Det ved vi omkring midnat i aften, og jeg vil ikke bliver overrasket, hvis det bliver Ungarns ’Running’, der trækker det længste strå.


Comments