Vi dansede alle i Måneskin

Helt som forventet blev det rocken, der sejrede i Rotterdam sent lørdag aften. Med 524 points og en margin på 25 points til franske Barbara Pravi kunne Måneskin hæve trofæet og kalde sig vindere af Eurovison 2021. Det skete med ordene “Rock’n’roll never dies!”

Bookmakerne havde ret i, at Italien og Frankrig kom til at kæmpe på guld og sølv. Til gengæld havde de Malta på tredje pladsen, mens det reelt blev Schweiz, der tog bronzen. 

De fire bidrag jeg selv pegede på som mulige vinder fik placeringerne fra et til fire.


Det var en utrolig spændende afstemning, hvor jurystemmerne igen blev fordelt med rund hånd, og flere var overraskende. Jeg havde for eksempel ikke forventet, at Moldova ville få to gange douce point eller at Litauen kun skulle få de tolv points en enkelt gang. 


Det er også første gang, hvor der har været nul points til hele fire lande fra seerne. Igen var det de finalesikre lande, der havde den tvivlsomme ære. At Storbritannien kunne få dobbelt nul, var ikke rart. Jeg havde forventet, at James Newman ville komme sidst i finalen, men at det skulle blive helt unden points, det er alligevel skammeligt for den stolte musiknation. Der er jo trods alt 4.524 points i spil.


Danmark blev nummer 11 i den anden semifinale og var dermed forholdsvis tæt på en finaleplads. Vi blev således nummer 7 hos seerne med 80 points mens vi måtte nøjes med 9 jurypoints. Letland blev sidst i den anden semifinale, mens den blev vundet af Schweiz.


Den første semifinale blev vundet af Malta, mens det var Irland, der kom sidst. Kroatien kvalificerede sig netop ikke til finalen med en 11. plads, men det var Norge der fik den 10. finalebillet. Forskellen var bare fem points mellem Kroaten og Norge.


Blandt de mere overraskende points kan det fremhæves, at Moldova fik tolv points i seerafstemningen fra hele otte lande i semifinalen, mens der var topkarakter fra to landes juryer, nemlig Grækenland og Bulgarien. Mens San Marino gav Moldova otte points. Juryen fra Moldova gav tilfældigvis sine tre højeste karakterer til Bulgarien, San Marino og Grækenland. 


Det kan også overraske at et enkelt jurymedlem fra Moldova valgte at rangere San Marino som nummer to i semifinalen og som nummer 22 i finalen, mens et andet jurymedlem havde San Marino som nummer 2 i semifinalen og nummer 16 i finalen. Men selvfølgelig kan man jo have forskellig smag fra dag til dag.


Tillykke til Måneskin, og ikke mindste tillykke til hollandsk TV. Det har været en imponerede afvikling af et så stor arrangement midt i en tid med coronarestriktioner. Det sætter et stort pres på RAI, der nu må tage stafetten videre.


Endnu et Eurovision er i historiebøgerne… Eller som der stod på tv-skærmene inden Te Deums præludium tog over “Open up and good night!”.

Comments